Bir keyif içkisi olan bu tat, insanoğlunun sonsuz yaratıcılığının bir ürünü. Meyve ve kokulu bitkilerin yoğun aromalarını alkolde saklama fikri galiba en güzel buluşlardan biri. Geçmişi İ.Ö. 7. yüzyıla kadar uzunan likör sanatı, hayatları sıkı ve sert bir disiplin içinde geçen din adamlarının uzun süreli çalışmalarının sonunda ortaya çıkmış. Din adamlarının ilk likör yapım amacı şimdikinden çok farklı çünkü likörü ilaç olarak üretmişler. Süzme işlemi bu dönemde yapılmadığı için dönemin likörleri tat ve görünüm açısından günümüzdeki likörlerden çok farklı. Meyve, alkol, çeşitli bahar, ot, kabuk ve yaprakların alkolle karışımıyla hazırlanan likör adeta bir bilimsel çalışmayı gerektiriyor. Bugünkü teknikle likörü ilk hazırlayanlar ise İtalyanlar. Türkiye'de likör üretimi ilk kez 1930'da Mecidiyeköy Likör Fabrikası'nda yapıldı. Bu fabrikadaki likörler hiç esans kullanılmadan doğrudan doğruya meyve ve çiçeklerle hazırlanıyor. Mayıs ayında Isparta'da açan güllerden yapılan gül likörü yurt dışında katıldığı üç yarışmada birincilik kazanmış. Çilek likörü yıllar önce Arnavutköy ve İstinye sırtlarında yetiştirilen çileklerden imal edilirmiş. Günümüzde ise Zonguldak Ereğlisi'nden gelen çileklerle üretiliyor. Ahududu likörü Tarabya'nın ünlü ahududusuyla hazırlanıyor. Bu ahududu şimdilerde ekildiği sırtlara yapılan inşaatlardan dolayı neredeyse kaybolmak üzere. Kayısı likörü ise Konya Ereğlisi'nde yetiştirilen kayısılarla yapılıyor. Vişne likörü ise Kütahyalı. Kütahya'nın kendine has kokulu vişnelerinden imal ediliyor. Adana Dörtyol'da yetiştirilen portakallardan hazırlanan portakal likörü müthiş kokusuyla bir portakal bahçesindeymişsiniz hissi veriyor. Mandalina likörü ise Bodrum'da yetiştirilen mandalinalarla hazırlanıyor. (Kaynak: Lezzet Dergisi)
Ben de portakal liköründen sonra nar likörünü denedim. Oldukça iyi sonuç verdi.
Oyuncular
2 kg nar
750 gr şeker
500 ml saf alkol
10-15 adet karanfil
5 adet çubuk tarçın
1 litre su
Bol sevgi
Senaryo
Narları ovalayarak yıkayın ve süzülmesi için süzgeçe alın.
Tüm narları enine 2 parçaya bölün. Kabuğuna hafif çizik atıp elle bölmeniz gerekiyor.
Parçaladığınız narları kavanoza yerleştirin. Üzerine alkolü, şekeri ve suyu ekleyin.
Son olarak çubuk tarçınları, karanfilleri ve bol sevgiyi ekleyip kavanozun ağzını sıkıca kapatarak 1-2 dakika çalkalayın.
Güneş görmeyen bir yere koyun, kavanozu 2 günde 1 çalkalayın. Yaklaşık 25 gün sonra şeker tamamen eridiğinde tülbentle süzerek servis yapın