top of page

Zeytinyağlı yiyemem amman...


Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Emperyalizme karşı mücadele sonucunda sahip olduğumuz Cumhuriyet'in 94. yılında emperyalizmin sinsiliğine dair bir hikaye:

Marshall yardımıyla "dost eli" uzatan Amerika'nın bir ön şartı vardır: Kendisinden mısır özü yağı alınması. Çünkü Amerika dünyanın en büyük mısır üreticisidir; biriken mısır dağını eritmesi gerekmektedir.

Türkiye de, buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Aynı dönemde sırf bu sebeple, birçok zeytin ağacı yerlerinden sökülür.

Sonra insanlar zeytinyağından uzaklaşıp margarin tüketsin diye, zeytinyağının ısındığında kanser yaptığına dair iddialar ortaya atılır.

Bu da yetmez. Halkın algısını yönetmek için İhsan Kaplayan'a bir türkü sipariş edilir: “Zeytinyağlı yiyemem aman, basmadan fistan giyemem aman, ben cahile efendim diyemem aman.”

Halkın alışkanlığının değişmesine paralel olarak kalan az sayıdaki zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağının büyük bölümü ABD tarafından dolar karşılığı alınır ve mısırözü yağı TL karşılığı satılır.

(Kaynak: Prof. Dr. Kenan Demirkol)


bottom of page