top of page

Çin mutfağında gıdaya saygı


Çin kültüründe, yemek yerken bıçak gibi kesici aletlerle yemeği kurcalamak yemeğe karşı bir saygısızlık olarak kabul edilir. Bu nedenle tabaktaki yemekler önceden bir lokmada yenilecek büyüklükte kesilerek sofraya getirilir.

Çinli, nesnelerin özüne saygı duyar, bu özü bozmamaya çalışır. Bu yüzden yemeklerin çoğu, et ve tavuk dahil, birkaç dakikada pişirilir.

Çinliler’in bu yaklaşımının damak tadına büyük katkıları olmuştur. Örneğin pırasa gibi bir sebze bile alışık olmadığınız bir lezzet, tazelik ve dirilikle karşınıza çıkar. Tavuk dünya mutfağında uzun haşlanır ve özsuyu yitirilir. Çin mutfağında ise tavuk tencereye konur; suyu ısıtılır; su kaynadıktan bir dakika sonra ateşi söndürülür. Kapağı sıkıca kapatılıp sıcak suda 20 dk bekletilir. Bu süre pilicin pişmesine yeter.

Çin mutfağında nesneye duyulan saygının bir başka sonucu da yemek servisinin senkronize olmasıdır. Bütün yemekler, eşit derecede önemli olduklarından, Batı kültüründen farklı olarak, sofraya birlikte getirilirler.

Özetle, Çin mutfağındaki bu methodlar, Çinliler’in gıdanın özüne duyduğu saygıyı yalanlamaz; bilakis yemeklerin lezzeti bu saygının bir mükafatı gibidir.

(Kaynak: Tarih boyunca mutfak kültürü - M. Belge)


bottom of page